2021-07-29 08:09:34• hírek • Fizetett tartalom

Ezt csináld, ha nem tudsz elmenni a második oltás időpontjára

A pandémia és a koronavírus tesztek már több mint egy éve részei az életünknek. A lezárások, a korlátozások, a kötelező maszkviselés és a távolságtartás mindenki életét megkeserítette. Az emberek szeretnék végre maguk mögött hagyni ezeket a kellemetlenségeket. A pandémia előtti világ ígéretét pedig a különböző védőoltások hordozzák.

A különböző országok kormányai a gyógyszercégekkel karöltve szinte versenyt futnak az idővel, hogy minél több embert olthassanak be. A vírus terjedése csak úgy állítható meg, ha mindenki megkapja az egyszeri vagy többszöri részvételt igénylő védőoltását. Később pedig az adott vakcina fajtájától függően, akár fél évente vagy évente az aktuális covid-mutáns elleni vakcinát. Idővel a koronavírus-oltások olyan természetes részei lesznek az életünkben, mint az influenza elleni oltások.


Koronavírus elleni védőoltások


A COVID-19 elleni vakcina típusától függően akár egyetlen dózis is elég lehet a védettség kialakulásához. Mivel ezek a védőoltások kísérleti jelleggel adhatóak, ezért még nem várható el teljes bizonyosság a hatékonyságukkal kapcsolatban. Ez majd az évek során kialakult, gyakorlati tapasztalatok alapján lesz megállapítható.


A covid-vakcinákat hatásmechanizmusuk szerint több csoportba sorolhatjuk. A hagyományos, elölt vírusokat tartalmazó vakcinák (Sinopharm) mellett új technológiával készült oltások közül is választhatunk, de számos további jelenleg is fejlesztés alatt áll. Az egyik ilyen új technológia az a Pfizer és a Moderna gyártása során használatos mRNS, a másik pedig a vektor alapú, amelyet például az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcinák készítésekor alkalmaznak.


A gyógyszergyártók között éles verseny folyik az emberek bizalmáért. Szinte naponta jelennek meg újabb kutatások, amelyek bizonyítják az adott vakcina hatásosságát. Az ellenanyagok pedig az első vakcina beadását követően körülbelül már 2-3 héttel kimutathatók a szervezetben.


Fontos megjegyezni, hogy egyik vakcina esetében sem lehet 100%-os védettségről beszélni, viszont az újrafertőződés után enyhébb tünetekre lehet számítani. Az sem tisztázott még, hogy mennyi ideig nyújtanak védelmet az egyes oltások. Elképzelhető, hogy az újabb vírusmutációk kialakulása miatt szükség lesz évenkénti ismétlő oltásra, ahogyan azt az influenza vakcinák esetében már megszokhattuk.


Mi történik, ha lemaradtál a második oltásról?


Ha a kiválasztott koronavírus elleni oltás két dózis beadását igényli, de még csak az első oltást vetted fel, akkor szervezeted kevésbé lesz ellenálló a vírussal szemben. Amit az is bizonyíthat, hogy kevesebb ellenanyag mutatható ki a véredben. A többféle koronavírus teszt mellett egyre népszerűbbek az ellenanyag tesztek is. Az emberek ugyanis kíváncsiak, hogy a vakcina után kialakult-e a kellő védettség, illetve szükség lehet-e további oltásokra.


Ebben az időszakban érdemes óvatosnak lenned és továbbra is betartani az óvintézkedéseket. Ha még nem kaptad meg az előírt második vagy további oltásod, ugyanúgy figyelj oda a fokozott higiéniai szabályok teljes körű betartására! Sűrű kézmosás legalább fél percig szappanos vízzel. Illetve a tömegrendezvények elkerülése, valamint a védőtávolság betartása - ezek mind elengedhetetlenek.


Immunrendszered erősítése különösen fontos!


Akár kaptál oltást, akár nem, az immunrendszered folyamatos támogatása nagyon fontos. Hiszen ha kialakult a védettség egy kórokozó ellen, de az immunrendszered gyenge, akkor ugyanúgy fennáll a fertőzés és a megbetegedés lehetősége. A vitaminok és az ásványi anyagok folyamatos pótlása tehát oltottságtól függetlenül szükséges. Az immunrendszered erősítéséről azonban az oltás után sem szabad megfeledkezned!


Kiemelten fontos a D-vitamin, amely a napfény hatására képes szintetizálódni a bőrben. Nyáron tehát már rövid napozással is pótolhatod e fontos vitamint. A C-vitamin pótláshoz a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása is hozzájárul, de a járványidőszakban érdemes napi 1000-2000 mg-os dózisban, kapszulák formájában is szedni. A C-vitamin serkenti az antitestek termelődését, ezen kívül a K-vitamin is elősegíti a természetes védekezőrendszer hatékony működését. A vírusfertőzések elleni immunválaszt segíti még, ha az ásványi anyagok közül a magnéziumot, a cinket és a szelént is pótolod alkalmanként.


A koronavírus sajnos még hosszú ideig velünk maradhat az újabb és újabb mutációk miatt. A közeledő negyedik hullám bizonyítja, hogy az oltásokra mindenkinek szüksége lehet. Hiszen a védettséggel nem rendelkező személyek számára ismét életbe lépnek majd a korlátozások, és elkaphatják a betegséget is. Amíg nem jutsz hozzá az előírt mennyiségű védőoltáshoz, addig érdemes erősítened az immunrendszeredet, és betartani az óvintézkedéseket!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: